Skyskraperengler (1996)

Tove Nilsen

Skyskraperengler er den første av tre bøker som utgjør Tove Nilsens barndomsskildring. Vi møter henne som 11-åring, og følger henne og de to venninnene hennes, Rita og Siri i et par år. De to andre bøkene i trilogien heter Skyskrapersommer og G for Georg.

Undertittel

Dette er Bøler på 60-tallet, helt ny drabantby, de som bor her er kommet flyttende fra hele landet, og er en fargerik gjeng. Her er det alle slags familieforhold, kjærtegn og slag, ømhet og brutalitet. De som bor her er med på å skape en slags historie, det å bo så tett på hverandre, men allikevel ute på landet, var helt nytt og uprøvd for folk i Norge på den tida. Denne boformen var utfordrende, og spennende for mange, og for andre ble det helt feil.  Tove Nilsen beskriver dette miljøet med varme, innlevelse, og mye humor. Vi møter mange fargerike personer, noen klarer seg bra, andre går til grunne.

Vi kommer tett innpå den unge Tove i denne historien. Vi møter henne som en svært fantasifull og eventyrlysten 11-åring. Det er ikke mye hun går glipp av når det gjelder det som skjer rundt henne. Forholdet hennes til de to venninnene er godt beskrevet; veien er kort fra bestevenninne til erkefiende, sånn har det vel alltid vært jenter imellom, dette er ikke vanskelig å tro på.

Denne boka ble første gang gitt ut i 1982, så den begynner å bli noen år gammel, men innholdet bærer ikke preg av det.  Den er så godt skrevet, at den holder fremdeles, og det denne unge jenta er opptatt av er ganske almendgyldig, også i dag. Den anbefales på det varmeste.

Boka inngår i en fortsettelses-serie. De andre bøkene finner du her.


Anbefalt av Siri Westbye | 21.09.2009


Topp
Translate »